+(31) 6 39 08 32 55
Vragen over chiptuning
De meeste vragen over chiptuning kunt u onderaan op deze pagina vinden. Staat uw vraag er niet tussen? Twijfel dan niet en neem meteen contact met ons op.
Home FAQ

FAQ

Bekijk hieronder de meest gestelde vragen.

Mogen leaseauto's ook worden voorzien van chiptuning?

Regelmatig worden er auto's van leasemaatschappijen gechiptuned. Een groot deel van de leasemaatschappijen verlenen hier toestemming voor, immers worden er wel in de meeste gevallen voorwaarden aan verbonden. In geen geval zullen uw gegevens door HP Tuning Nederland met derden worden gedeeld. Wij respecteren uw privacy en gaan op vertrouwelijke wijze om met uw gegevens. Wij laten uw leasemaatschappij dan ook niet weten dat wij de leaseauto gaan chiptunen of hebben gechiptuned. Uiteraard is het ook altijd mogelijk om het chiptunen van de leaseauto ongedaan te maken voordat u deze weer bij de leasemaatschappij inlevert.

 

Wat gebeurd er met de chiptuning bij een software update?

Het komt wel eens voor dat een auto wordt voorzien van een software update tijdens het uitvoeren van onderhouswerkzaamheden. In dit geval komt de chiptuning te vervallen. Bij HP Tuning nederland bent u van harte welkom om de chiptuning weer her te progammeren. 

 

Zijn er gevolgen voor de fabrieksgarantie door chiptuning?

Een chiptuning door HP Tuning Nederland is bijna niet traceerbaar bij een reguliere onderhoudsbeurt door de algemene garagisten.

 

Moet het remsysteem veranderd of aangepast voor de chiptuning?

Mocht u de auto voor dagelijks gebruik willen benuttigen, dan is het niet noodzakelijk het remsysteem te veranderen. Is de chiptuning gericht voor bijvoorbeeld race-doeleinden, dan is het geadviseerd om het remsysteem hiervoor te optimaliseren.  

 

Heeft chiptuning invloed op de slijtage van de motor?

Chiptuning heeft vrijwel geen tot minimaal effect op de slijtage van de motor. Dit is gebasseerd op basis van praktijk wetenschap en ervaring. Er zijn onderdelen in de auto die zijn voorzien van een maximale beveiliging van bepaalde componenten waarbij wij deze nog steeds na de tuning binnen de veilige marges handhaven. Mocht u toch twijfelen? Neem dan contact met ons op voor een aanvullende garantie.

 

Waarom zorgen autofabrikanten niet direct voor een chiptuning?

Autofabrikanten leveren auto's in massahoeveelheden waarbij er geen rekening wordt gehouden met de toestanden van bijvoorbeeld brandstofkwaliteiten in verschillende landen of het bepaalde luchtdruk wat daar aanwezig is. Ook komen er iedere keer weer nieuwe software-updates uit voor hetzelfde type voertuig waar steeds weer verbeteringen aan worden voorzien. Wij van HP Tuning Nederland zorgen voor de juiste software-optimalisatie door gegarandeerd een chiptuning met garantie aan u te bieden.

 

Wat houdt chiptuning in?

Door middel van chiptuning kan het koppel en vermogen van de motor verhoogd worden. Ook wordt vaak het brandstofverbruik aangepast door de lucht/brandstof-verhouding. Dit gebeurt puur softwarematig en blijft binnen de veilige grenzen van de motor.

 

Hoelang duurt een chiptuning?

Meestal duurt een stage 1 chiptuning circa 1,5 uur. Dit geldt immers niet voor een stage 1+.
Bij een stage 1+ chiptuning wordt de auto op de vermogenstestbank afgesteld waarbij het circa 3 a 4 uur duurt en de auto optimaal afgesteld wordt. 

Een stage 2 chiptuning zal circa 1 hele werkdag duren. Sommige auto's duren langer, dit kan te maken hebben met de leeftijd van de auto, of de gebruikte techniek qua motormanagement. Wij zullen dit bij het maken van de afspraak aangeven.

 

Kan iedere auto voorzien worden van een chiptuning?

Tegenwoordig kunnen de meeste auto's voorzien worden van een chiptuning. Dit is mogelijk gemaakt door de ECU (engine control unit) die in alle auto's zitten waar wij gemakkelijk toegang tot kunnen verkrijgen. Het beste resultaat wordt bereikt met een motor voorzien van drukvulling, dus een turbo of compressor.

 


 

 

Wat betekend OBD-chiptuning?

OBD staat voor On Board Diagnostics. Via dit OBD protocol is het mogelijk om uw auto, zonder de computer te hoeven demonteren, de chiptuning uit en in te kunnen laden. Dit is de eenvoudigste en snelste manier om de software uit de ECU van de auto te halen. 

 

Is chiptuning zichtbaar?

Chiptuning is niet zichtbaar aan de buitenkant van de auto. Het is wel mogelijk om het vermogen op een vermogenstestbank te testen, wat niet bij een dealer zal gebeuren. Ook is het niet makkelijk acherhaalbaar met 'goedkope' diagnose apparatuur..

 

Heeft chiptuning schadelijke gevolgen voor de motor?

Als u uw auto laat chiptunen door ervaren chiptuners, zal u zich geen zorgen moeten maken over de schadelijke gevolgen ervan. Dus nee, de motor kan niet beschadigd raken wanneer wij verantwoordelijk zijn voor het chiptunen. Wij zorgen er op professionele wijze voor dat de motorcapaciteit wordt gemaximaliseerd, waarbij wij altijd binnen de waarden blijven die worden aangegeven door de fabrikant.